Bok choy w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1786
Bok choy w sosie
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kapusta chińska
  • 1 l wrzącej wody
  • sól
  • Na sos:
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Kapustę chińską opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Pokrojoną wrzucić do rondla z 1 l wrzącej wody i trzymać przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos ostrygowy, sos sojowy i wsypać mielony imbir. Składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać do tego bulion warzywny, po czym wszystko doprawić do smaku cukrem brązowym i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać kapustę na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów