Bok choy w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1973
Składniki:
- 1 kapusta chińska
- 1 l wrzącej wody
- sól
- Na sos:
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Kapustę chińską opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Pokrojoną wrzucić do rondla z 1 l wrzącej wody i trzymać przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos ostrygowy, sos sojowy i wsypać mielony imbir. Składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać do tego bulion warzywny, po czym wszystko doprawić do smaku cukrem brązowym i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać kapustę na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos ostrygowy, sos sojowy i wsypać mielony imbir. Składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać do tego bulion warzywny, po czym wszystko doprawić do smaku cukrem brązowym i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać kapustę na talerzu.
Komentarze (0)