Boczek z wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 363
Składniki:
- 2 kg surowego boczku wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka mrożonych wiśni bez pestek
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wiśnie rozmrozić. Do kubka wlać olej i sok cytrynowy, wsypać suszony tymianek, szczyptę soli, pieprzu i obrany ze skóry oraz zmiażdżony czosnek. Całość wymieszać i wysmarować tym surowy boczek z obu stron. Wiśnie rozmrozić i nałożyć je na wysmarowany boczek. Wszystko zawinąć w rulon, związać sznurkiem i przełożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.
Komentarze (0)