Boczek z wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 278
Boczek z wiśniami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 kg surowego boczku wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 szklanka mrożonych wiśni bez pestek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wiśnie rozmrozić. Do kubka wlać olej i sok cytrynowy, wsypać suszony tymianek, szczyptę soli, pieprzu i obrany ze skóry oraz zmiażdżony czosnek. Całość wymieszać i wysmarować tym surowy boczek z obu stron. Wiśnie rozmrozić i nałożyć je na wysmarowany boczek. Wszystko zawinąć w rulon, związać sznurkiem i przełożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów