Boczek w bulionie z sałatą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1039
Składniki:
- 600 ml bulionu wołowego
- 400 g surowego boczku
- 3 łyżki oleju
- 1 główka sałaty rzymskiej
- sól
- czarny pieprz mielony
Opis przygotowania:
Sałatę rzymską dokładnie umyć i osączyć z wody. Boczek pokroić na porcje i ponacinać go ostrym nożem tylko z jednej strony w kostkę. Następnie przełożyć go na rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć go z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Mięso obłożyć liśćmi sałaty rzymskiej. Bulion wołowy zagotować na średnim ogniu i zalać nim składniki na talerzu. Gotowe danie podawać na gorąco.
Komentarze (0)