Boczek w bulionie z sałatą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1039
Boczek w bulionie z sałatą
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu wołowego
  • 400 g surowego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • sól
  • czarny pieprz mielony

Opis przygotowania:

Sałatę rzymską dokładnie umyć i osączyć z wody. Boczek pokroić na porcje i ponacinać go ostrym nożem tylko z jednej strony w kostkę. Następnie przełożyć go na rozgrzany olej na patelni, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości. Kiedy zmięknie, ściągnąć go z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Mięso obłożyć liśćmi sałaty rzymskiej. Bulion wołowy zagotować na średnim ogniu i zalać nim składniki na talerzu. Gotowe danie podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów