Boczek duszony z pieczarkami i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2527
Składniki:
- 40 g surowego boczku
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 20 g pieczarek
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pierzu czarnego
- pieprz mielony
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Boczek surowy pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Do pokrojonego boczku dodać pokrojone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość zalać wodą, sosem sojowym i dokładnie wymieszać Wszystko gotować około 15 -20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, osączyć z wody i dodać do ugotowanego makaronu. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)