Boczek duszony z pieczarkami i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2308
Boczek duszony z pieczarkami i makaronem
fot. roland / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g surowego boczku
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 20 g pieczarek
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pierzu czarnego
  • pieprz mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Boczek surowy pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Do pokrojonego boczku dodać pokrojone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość zalać wodą, sosem sojowym i dokładnie wymieszać Wszystko gotować około 15 -20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, osączyć z wody i dodać do ugotowanego makaronu. Gotową potrawę udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów