Bób z serem i miętą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1249
Bób z serem i miętą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sera ricotta
  • 300 g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz miętę umyć, osączyć z wody i razem drobno posiekać do miski. Następnie oba składniki zalać oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym i wymieszać. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i połączyć ze składnikami w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę, wymieszać z serkiem ricotta i wyłożyć na talerz. Dodać do tego wszystkie składniki z miski i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów