Bób z szynką i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1571
Składniki:
- 40 g bobu
- 25 g szynki parmeńskiej w plastrach
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Bób umyć, przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać plastry szynki parmeńskiej i ugotowany wcześniej bób. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody, oprószyć je szczyptą soli, pokrojoną natką zielonej pietruszki i gotować na średnim ogniu do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, łyżką cedzakową wyciągnąć z gotowanej wody i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)