Bób z szynką i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1571
Bób z szynką i jajkami
fot. BocaDorada / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g bobu
  • 25 g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Bób umyć, przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać plastry szynki parmeńskiej i ugotowany wcześniej bób. Składniki dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody, oprószyć je szczyptą soli, pokrojoną natką zielonej pietruszki i gotować na średnim ogniu do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, łyżką cedzakową wyciągnąć z gotowanej wody i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów