Bób gotowany w zosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 421
Bób gotowany w zosie
fot. joyosity (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g świeżego bobu w łupinie
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Bób w całości przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i od chwili zagotowania wody w rondlu gotować go przez 5 minut. Po tym czasie bób odcedzić i przełożyć do miski. Olej sezamowy rozgrzać na patelni na małym ogniu, po czym ściągnąć go z ognia i przelać do miski. Do ciepłego oleju sezamowego wlać ciemny sos sojowy, sos ostrygowy i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju arachidowym. Po zeszkleniu dodać do wymieszanych składników w misce i dokładnie wymieszać. Wymieszanym sosem polać ugotowany wcześniej bób.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów