Bób gotowany w zosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 421
Składniki:
- 800 g świeżego bobu w łupinie
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
Opis przygotowania:
Bób w całości przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i od chwili zagotowania wody w rondlu gotować go przez 5 minut. Po tym czasie bób odcedzić i przełożyć do miski. Olej sezamowy rozgrzać na patelni na małym ogniu, po czym ściągnąć go z ognia i przelać do miski. Do ciepłego oleju sezamowego wlać ciemny sos sojowy, sos ostrygowy i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju arachidowym. Po zeszkleniu dodać do wymieszanych składników w misce i dokładnie wymieszać. Wymieszanym sosem polać ugotowany wcześniej bób.
Komentarze (0)