Bob Chorba

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1811
Bob Chorba
fot. Gillgaramond (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1.5 l wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Miętę oraz natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Fasolę zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 1,5 godziny. Pomidory pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli przelać wraz z wodą namoczoną wcześniej fasolą i dodać marchew, po czym składniki gotować do miękkości fasoli. Wtedy dodać do tego pokrojoną paprykę, pomidory, natkę zielonej pietruszki i miętę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów