Bob Chorba
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1811
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1.5 l wody
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Miętę oraz natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Fasolę zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 1,5 godziny. Pomidory pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli przelać wraz z wodą namoczoną wcześniej fasolą i dodać marchew, po czym składniki gotować do miękkości fasoli. Wtedy dodać do tego pokrojoną paprykę, pomidory, natkę zielonej pietruszki i miętę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)