Bliny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2263
Składniki:
- 150 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 400 g śmietany
- 0,5 l mleka
- 5 g drożdży
- 2 jajka
- 80 g masła do smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Wymieszać razem mąkę gryczaną i pszenną. Do mąki dodać lekko podgrzane mleko, wbić dwa żółtka, dodać drożdże, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać na ciasto. Ciasto pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Z dwóch białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i połączyć ją z ciastem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać do niego nieco mleka. Rozgrzać masło na patelni i układać na nim małe placki. Placki smażyć z obu stron przez około 3 minuty. Gotowe bliny podajemy polane śmietaną.
Komentarze (0)