Bliny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2263
Bliny

Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 400 g śmietany
  • 0,5 l mleka
  • 5 g drożdży
  • 2 jajka
  • 80 g masła do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Wymieszać razem mąkę gryczaną i pszenną. Do mąki dodać lekko podgrzane mleko, wbić dwa żółtka, dodać drożdże, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać na ciasto. Ciasto pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Z dwóch białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i połączyć ją z ciastem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać do niego nieco mleka. Rozgrzać masło na patelni i układać na nim małe placki. Placki smażyć z obu stron przez około 3 minuty. Gotowe bliny podajemy polane śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów