Bitterballen z cielęciny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4083
Składniki:
- 600 ml bulionu wołowego
- 450 g cielęciny bez kości
- 180 g maki
- 125 g masła
- 12 g żelatyny
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do głębokiego smażenia
- 1 jajko
- sól
- biały pieprz
- 1 słoiczek musztardy
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mięso wołowe umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą tak, aby powstało 600 ml bulionu i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, zostawiając bulion i mięso. Masło stopić na patelni, doprowadzić do wrzenia, dodać część mąki (pozostałą pozostawić do posypania kulek) i dobrze wymieszać. Dodać do tego namoczoną żelatynę i cały czas mieszając, wlać powoli bulion i mięso. Całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko zestawić z ognia, pozostawić do ostygnięcia, przykryć folią, a potem włożyć do lodówki, aby stężało. Ze stężałej masy uformować ręcznie kulki i posypać je mąką. Roztrzepać jajko na talerzu, zamoczyć w nim kulki, posypać je wiórkami kokosowymi, smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Musztardę przełożyć do małej miseczki i dodać do kulek.
Komentarze (0)