Bitterballen z cielęciny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4083
Bitterballen z cielęciny
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu wołowego
  • 450 g cielęciny bez kości
  • 180 g maki
  • 125 g masła
  • 12 g żelatyny
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 jajko
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 słoiczek musztardy

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mięso wołowe umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą tak, aby powstało 600 ml bulionu i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, zostawiając bulion i mięso. Masło stopić na patelni, doprowadzić do wrzenia, dodać część mąki (pozostałą pozostawić do posypania kulek) i dobrze wymieszać. Dodać do tego namoczoną żelatynę i cały czas mieszając, wlać powoli bulion i mięso. Całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko zestawić z ognia, pozostawić do ostygnięcia, przykryć folią, a potem włożyć do lodówki, aby stężało. Ze stężałej masy uformować ręcznie kulki i posypać je mąką. Roztrzepać jajko na talerzu, zamoczyć w nim kulki, posypać je wiórkami kokosowymi, smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Musztardę przełożyć do małej miseczki i dodać do kulek.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów