Binignit (zupa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 492
Binignit (zupa)
fot. Obsidian Soul (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 800 ml mleka kokosowego
  • 2 korzenie taro
  • 2 bataty
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki pereł z tapioki
  • 1 mango
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • sól

Opis przygotowania:

Korzeń taro i bataty umyć, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki. Ryż oraz perły z tapioki opłukać pod bieżącą wodą, potem razem przesypać do jednego rondla, zalać mlekiem kokosowym oraz wodą i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu wsypać do tego cukier brązowy, kakao i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, dodać do tego pokrojone taro, bataty i gotować do ich miękkości. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem brązowym, dodać do tego pokrojone wcześniej mango, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów