Binignit (zupa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 626
Składniki:
- 800 ml mleka kokosowego
- 2 korzenie taro
- 2 bataty
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki pereł z tapioki
- 1 mango
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka kakao
- sól
Opis przygotowania:
Korzeń taro i bataty umyć, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki. Ryż oraz perły z tapioki opłukać pod bieżącą wodą, potem razem przesypać do jednego rondla, zalać mlekiem kokosowym oraz wodą i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu wsypać do tego cukier brązowy, kakao i gotować do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, dodać do tego pokrojone taro, bataty i gotować do ich miękkości. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem brązowym, dodać do tego pokrojone wcześniej mango, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)