Beza z jagodami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 897
Beza z jagodami i śmietaną
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki niebieskiego barwnika spożywczego
  • Ponadto:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka jagód

Opis przygotowania:

Jagody umyć i odsączyć z wody.

Przygotować bezę: białka jaj przełożyć do miski i dodać do nich cukier puder. Całość ubić całość mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu wlać do tego niebieski barwnik spożywczy i jeszcze raz ubić mikserem. Wszystko przełożyć do szprycy i wycisnąć na papier do pieczenia wyłożony na blasze do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 15 minut. Po tym wyłączyć piekarnik i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu bezę wyciągnąć z piekarnika.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem i nałożyć ją na upieczoną wcześniej bezę. Wszystko posypać jagodami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów