Tort bezowy Pavlova
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1633
Składniki:
- 6 białek
- 30 dag drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 500 ml śmietany 30 %
- 1 polewa toffi
- wiórki startej czekolady
- papier do pieczenia
Opis przygotowania:
1 . Białka ubij ze szczyptą soli na najwyższych obrotach mikserem na sztywną pianę . Gdy będzie już sztywną i lśniącą , dodawaj porcjami cukier i dalej ubijaj , aż piana będzie ciągnąca . Zmniejsz obroty miksera , dodaj przesianą mąkę i wymieszaj . Następnie bardzo powoli dodaj sok z cytryny i połącz z białkami i mąką .
2 . Z powstałej masy uformuj niewielkie koło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika i piecz w 180 C 5 minut , po czym zmniejsz temperaturę do 150 C i piecz 90 minut . Po upieczeniu nie wyjmuj bezy od razu z pieca , ale studź w uchylonym piekarniku .
3 . Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Ubitą śmietanę wyłóż na bezę , wypełniając nią powstałe po pieczeniu kratery . Następnie polej sosem toffi .
2 . Z powstałej masy uformuj niewielkie koło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika i piecz w 180 C 5 minut , po czym zmniejsz temperaturę do 150 C i piecz 90 minut . Po upieczeniu nie wyjmuj bezy od razu z pieca , ale studź w uchylonym piekarniku .
3 . Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Ubitą śmietanę wyłóż na bezę , wypełniając nią powstałe po pieczeniu kratery . Następnie polej sosem toffi .
Komentarze (0)