Tort bezowy Pavlova

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1633

Składniki:

  • 6 białek
  • 30 dag drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1 polewa toffi
  • wiórki startej czekolady
  • papier do pieczenia

Opis przygotowania:

1 . Białka ubij ze szczyptą soli na najwyższych obrotach mikserem na sztywną pianę . Gdy będzie już sztywną i lśniącą , dodawaj porcjami cukier i dalej ubijaj , aż piana będzie ciągnąca . Zmniejsz obroty miksera , dodaj przesianą mąkę i wymieszaj . Następnie bardzo powoli dodaj sok z cytryny i połącz z białkami i mąką .
2 . Z powstałej masy uformuj niewielkie koło na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika i piecz w 180 C 5 minut , po czym zmniejsz temperaturę do 150 C i piecz 90 minut . Po upieczeniu nie wyjmuj bezy od razu z pieca , ale studź w uchylonym piekarniku .
3 . Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Ubitą śmietanę wyłóż na bezę , wypełniając nią powstałe po pieczeniu kratery . Następnie polej sosem toffi .

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów