Banany smażone z mięsem i sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1395
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 300 g białej kapusty
- 250 ml bulionu warzywnego
- 6 pomidorów
- 4 zielone banany
- 2 cebule
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia:
Opis przygotowania:
Banany oraz pomidory umyć i odsączyć z wody. Banany obrać ze skóry, przekroić je wzdłuż na połowy i lekko rozgnieść ręcznie. Oprószyć je mąką kukurydzianą i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Po usmażeniu łyżką cedzakową osączyć je z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Kapustę białą pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory oraz kapustę. Składniki te smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, po czym wlać do tego bulion warzywny, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i mielonym koprem. Gotować do miękkości warzyw, po czym całość przelać do miski.
Następnie mięso pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 kolejnych łyżkach oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego otartą startą z pomarańczy i dodać pokrojone mięso. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Następnie mięso pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanych 2 kolejnych łyżkach oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego otartą startą z pomarańczy i dodać pokrojone mięso. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)