Bakłażan z miso i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 491
Składniki:
- 250 g ryżu
- 4 podłużne bakłażany chińskie
- 2 łyżki białej pasty z miso
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki przyprawy mirin
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Bakłażany umyć, odsączyć z wody i pozbawić je końcówek. Bakłażany przekroić w poprzek na połowy i lekko je zrumienić na rozgrzanych 2 łyżkach oleju na patelni, po czym ściągnąć je z ognia.
Do kubka wlać wino ryżowe, mirin, wsypać cukier, pastę miso, wymieszać i wysmarować tym zrumienione bakłażany. Całość postawić znowu na średnim ogniu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko go przyrumienić, ściągnąć go z patelni i posypać nim potrawę.
Do kubka wlać wino ryżowe, mirin, wsypać cukier, pastę miso, wymieszać i wysmarować tym zrumienione bakłażany. Całość postawić znowu na średnim ogniu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko go przyrumienić, ściągnąć go z patelni i posypać nim potrawę.
Komentarze (0)