Bakłażan z miso i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 309
Bakłażan z miso i ryżem
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 4 podłużne bakłażany chińskie
  • 2 łyżki białej pasty z miso
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki przyprawy mirin
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Bakłażany umyć, odsączyć z wody i pozbawić je końcówek. Bakłażany przekroić w poprzek na połowy i lekko je zrumienić na rozgrzanych 2 łyżkach oleju na patelni, po czym ściągnąć je z ognia.

Do kubka wlać wino ryżowe, mirin, wsypać cukier, pastę miso, wymieszać i wysmarować tym zrumienione bakłażany. Całość postawić znowu na średnim ogniu i smażyć pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Sezam przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko go przyrumienić, ściągnąć go z patelni i posypać nim potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów