Bakłażan nadziewany kaszą i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1494
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażana umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Wydrążyć z niego miąższ, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać po pokrojonego miąższu. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Następnie dodać do tego suszona kolendrę, wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i nadziać tym wydrążonego bakłażana. Nadziane bakłażany wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)