Bakłażan nadziewany kaszą i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1494
Bakłażan nadziewany kaszą i kukurydzą
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażana umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Wydrążyć z niego miąższ, pokroić na drobne kawałki i przełożyć do miski. Kukurydzę osaczyć z zalewy i dodać po pokrojonego miąższu. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Następnie dodać do tego suszona kolendrę, wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i nadziać tym wydrążonego bakłażana. Nadziane bakłażany wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów