Wielkanocna baba herbaciana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2155
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 80 g margaryny
- 2 żółtka
- 250 ml mocnej herbaty
- 80 g rodzynek sułtanek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1 aromat cytrynowy
- szczypta soli
- Lukier:
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- margaryna i bułka tarta do formy
Opis przygotowania:
Do małego garnka wlać 250 ml świeżo zaparzonej, mocnej, czarnej herbaty. Dodać do naparu umyte rodzynki sułtanki, doprowadzić herbatę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut. Mąkę tortową przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Następnie wysypać uprzednio wymieszane, sypkie składniki i całość ucierać na krem. Ciągle ucierając stopniowo wlewać wystudzoną herbatę. Kiedy masa będzie gładka dodać rodzynki i całość wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną, obsypać tartą bułką i przełożyć do niej ciasto. Babkę piec przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po upieczeniu posmarować wystudzoną babkę lukrem, udekorować bakaliami i odstawić w chłodne miejsce, aby lukier dobrze zastygł.
Komentarze (0)