Wielkanocna baba herbaciana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2155

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 80 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 250 ml mocnej herbaty
  • 80 g rodzynek sułtanek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 aromat cytrynowy
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • margaryna i bułka tarta do formy

Opis przygotowania:

Do małego garnka wlać 250 ml świeżo zaparzonej, mocnej, czarnej herbaty. Dodać do naparu umyte rodzynki sułtanki, doprowadzić herbatę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut. Mąkę tortową przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Następnie wysypać uprzednio wymieszane, sypkie składniki i całość ucierać na krem. Ciągle ucierając stopniowo wlewać wystudzoną herbatę. Kiedy masa będzie gładka dodać rodzynki i całość wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować margaryną, obsypać tartą bułką i przełożyć do niej ciasto. Babkę piec przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po upieczeniu posmarować wystudzoną babkę lukrem, udekorować bakaliami i odstawić w chłodne miejsce, aby lukier dobrze zastygł.

Autor: mar4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów