Babka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1740
Składniki:
- 125 g masła
- 6 jajek
- 40 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 5 łyżek słodkiej śmietanki 12%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z 1 pomarańczy
- 50 g rodzynek
- 25 ml likieru pomarańczowego lub brandy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru do posypania babki
Opis przygotowania:
W jajkach oddziel białko od żółtka. Rodzynki opłucz w gorącej wodzie i osusz. Do półlitrowego garnuszka wsyp pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzaną śmietankę. Wszystko utrzyj łyżką i rozczyn odstaw w ciepłe miejsce. Do miski włóż miękkie masło, wsyp 1/2 szklanki cukru i starannie ucieraj. Dodawaj stopniowo po jednym żółtku i ucieraj tak długo, aż powstanie puszysty krem. Białka wstaw do lodówki. Wyrośnięte drożdże wlać do otrzymanego kremu, dodawaj partiami mąkę i ucieraj przez 5 minut. Kiedy ciasto ma konsystencję bitej śmietany, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do temp. 150 stopni. Z białek i reszty cukru ubij sztywną pianę. Dodaj do ciasta, lekko wymieszaj. Wsyp jeszcze skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki, wlej alkohol. Ostrożnie wymieszaj. Foremkę babkową z kominkiem posmaruj masłem, oprósz mąką i napełnij ciastem do 1/2 wysokości. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto niemal wypełni formę, wstaw do nagrzanego piekarnika. Gdy jeszcze podrośnie, zwiększ temperaturę do 180 stopni. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem, czy babka jest upieczona. Lekko wystudzoną babkę wyjmij z foremki, posyp natychmiast cukrem pudrem.
Komentarze (0)