Babeczki ziemniaczane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3662
Babeczki ziemniaczane
fot. o0karen0o / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego sera
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na miękko. Ugotowane przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać soli, pieprzu, masła, wbić dwa całe jajka. Dodać do tego połowę skrojonej drobno natki pietruszki, a drugą połowę zostawić do dekoracji. Wszystkie składniki rozetrzeć w naczyniu, następnie wyłożyć nimi wysmarowane masłem foremki (od małych babeczek), posypać wierzch tartym serem i piec w mocno nagrzanym piekarniku 180 stopni C. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć z foremek na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów