Babeczki ziemniaczane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3662
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki tartego sera
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na miękko. Ugotowane przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać soli, pieprzu, masła, wbić dwa całe jajka. Dodać do tego połowę skrojonej drobno natki pietruszki, a drugą połowę zostawić do dekoracji. Wszystkie składniki rozetrzeć w naczyniu, następnie wyłożyć nimi wysmarowane masłem foremki (od małych babeczek), posypać wierzch tartym serem i piec w mocno nagrzanym piekarniku 180 stopni C. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć z foremek na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.
Komentarze (0)