Tiramisu z lodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2414
Tiramisu z lodem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 lody waniliowe
  • 100 g cukru
  • 400 g sera mascarpone
  • 150 g biszkoptów okrągłych
  • 200 g mocnej kawy mielonej
  • 150 g wiórków czekoladowych
  • 15 dag wiśni
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich ser mascarpone i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać powoli do całości i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i zalać nią biszkopty. Na biszkopty nałożyć warstwę masy, posypać wiórkami czekoladowymi, potem położyć kolejno: nasączony biszkopt, masę, wiórki, biszkopt i całość posypać kakao. Gotowe przełożyć na talerz, udekorować wiśniami, a na małym talerzyku wyłożyć porcje loda.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów