Tiramisu z lodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2414
Składniki:
- 4 jajka
- 4 lody waniliowe
- 100 g cukru
- 400 g sera mascarpone
- 150 g biszkoptów okrągłych
- 200 g mocnej kawy mielonej
- 150 g wiórków czekoladowych
- 15 dag wiśni
- 1 łyżka kakao w proszku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do nich ser mascarpone i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać powoli do całości i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać i zalać nią biszkopty. Na biszkopty nałożyć warstwę masy, posypać wiórkami czekoladowymi, potem położyć kolejno: nasączony biszkopt, masę, wiórki, biszkopt i całość posypać kakao. Gotowe przełożyć na talerz, udekorować wiśniami, a na małym talerzyku wyłożyć porcje loda.
Komentarze (0)