Arroz chaufa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2098
Składniki:
- 350 g łopatki wołowej bez kości
- 200 g kleistego ryżu
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa mięso oraz ryż opłukać i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Dymkę obrać ze skóry i razem se szczypiorkiem pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie ryż przesypać do rondla i zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do ryżu w rondlu. Ryż z czosnkiem ugotować na sypko i odparować. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej mięso. Mięso oprószyć szczyptą pieprzu, zalać sosem sojowym i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego pokrojoną dymkę, ale bez szczypiorku oraz pokrojony imbir i smażyć do czasu, aż oba składniki się zeszklą. Wtedy wsypać do tego ugotowany ryż i całość wymieszać. Smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wbić do tego jajka, wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)