Arroz chaufa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1627
Arroz chaufa
fot. Dtarazona / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu Basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 banany
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz banany umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu odparować. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki. Czosnek z dymką obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Następnie pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu do chwili, aż się lekko zarumieni. Wtedy dodać do tego pokrojony czosnek, dymkę oraz paprykę. Warzywa na patelni smażyć razem z boczkiem do chwili, aż się zeszklą. Wówczas dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i pokrojony szczypiorek. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Banany obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry o grubości 3 mm i smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów