Arroz chaufa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1627
Składniki:
- 250 g wędzonego boczku
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ryżu Basmati
- 2 ząbki czosnku
- 2 banany
- 1 czerwona papryka
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz banany umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu odparować. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki. Czosnek z dymką obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Następnie pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć go na średnim ogniu do chwili, aż się lekko zarumieni. Wtedy dodać do tego pokrojony czosnek, dymkę oraz paprykę. Warzywa na patelni smażyć razem z boczkiem do chwili, aż się zeszklą. Wówczas dodać do tego ugotowany wcześniej ryż i pokrojony szczypiorek. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Banany obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry o grubości 3 mm i smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)