Arroz Caldo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1375
Arroz Caldo
fot. flippinyank (flickr.com) / CC-BY 2.0
Arroz Caldo to filipińskie danie z ryżu kleistego i kurczaka, doprawione głównie imbirem a w bogatszych wersjach - również szafranem. Zwykle podaje się je z jajkiem ugotowanym na twardo.

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 250 g kleistego ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 plastry cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki suszonego szafranu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek i wyłożyć na talerz.. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze świeżo startym imbirem zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonych składników. Pokrojone mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć do chwili, aż mięso się zarumieni. Wtedy dodać do tego opłukany wcześniej ryż. Całość zalać bulionem warzywnym, zasypać szafranem i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa i ryżu. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz posypać pokrojonym szczypiorkiem i udekorować plastrem cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów