Arroz Caldo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1375
Arroz Caldo to filipińskie danie z ryżu kleistego i kurczaka, doprawione głównie imbirem a w bogatszych wersjach - również szafranem. Zwykle podaje się je z jajkiem ugotowanym na twardo.
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 250 g kleistego ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 plastry cytryny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 0,5 łyżeczki suszonego szafranu
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek i wyłożyć na talerz.. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i razem ze świeżo startym imbirem zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonych składników. Pokrojone mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i smażyć do chwili, aż mięso się zarumieni. Wtedy dodać do tego opłukany wcześniej ryż. Całość zalać bulionem warzywnym, zasypać szafranem i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa i ryżu. Po ugotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz posypać pokrojonym szczypiorkiem i udekorować plastrem cytryny.
Komentarze (0)