Causa de pollo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1570
Causa de pollo
fot. KaMpErƎ & Le-tticia/ CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 plaster cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 1 rzodkiewka
  • 0,5 kg żółtych ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, awokado oraz rzodkiewkę umyć i osaczyć z wody. Piersi z kurczaka zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić z bulionu, rozdrobnić je na małe kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z majonezem. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości z 1 plastrem cytryny. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, a plaster cytryny odrzucić. Do odcedzonych ziemniaków wlać olej, sok cytrynowy i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę. Do ubitych ziemniaków dodać mięso z majonezem, po czym całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do składników na talerzu. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do potrawy. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną drobno rzodkiewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów