Causa de pollo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1778
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżka majonezu
- 1 plaster cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 rzodkiewka
- 0,5 kg żółtych ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, awokado oraz rzodkiewkę umyć i osaczyć z wody. Piersi z kurczaka zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić z bulionu, rozdrobnić je na małe kawałki, przełożyć do miski i wymieszać z majonezem. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości z 1 plastrem cytryny. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, a plaster cytryny odrzucić. Do odcedzonych ziemniaków wlać olej, sok cytrynowy i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę. Do ubitych ziemniaków dodać mięso z majonezem, po czym całość dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do składników na talerzu. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Ugotowane odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki i dodać do potrawy. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Wszystko posypać pokrojoną drobno rzodkiewką.
Komentarze (0)