Caldo Verde

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1046
Caldo Verde
fot. Alex9500 (elements.envato.com)
Caldo verde to bardzo prosta w przygotowaniu, portugalska zupa, której głównymi składnikami są kiełbasa chorizo, ziemniaki oraz jarmuż.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 3 cebule
  • 2 gałązki świeżego jarmużu
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w duża kostkę. Jarmuż pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plastry. Następnie do rondla wlać bulion warzywny i dodać do niego pokrojone ziemniaki, cebule, czosnek oraz marchew i gotować do miękkości warzyw.

Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojoną wcześniej kiełbasę chorizo. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić, wtedy ściągnąć ją z patelni i dodać do rondla z zawartością. Całość posypać pokrojonym jarmużem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną, ostrą papryką i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów