Caldo Verde
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1287
Caldo verde to bardzo prosta w przygotowaniu, portugalska zupa, której głównymi składnikami są kiełbasa chorizo, ziemniaki oraz jarmuż.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g kiełbasy chorizo
- 3 cebule
- 2 gałązki świeżego jarmużu
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w duża kostkę. Jarmuż pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plastry. Następnie do rondla wlać bulion warzywny i dodać do niego pokrojone ziemniaki, cebule, czosnek oraz marchew i gotować do miękkości warzyw.
Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojoną wcześniej kiełbasę chorizo. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić, wtedy ściągnąć ją z patelni i dodać do rondla z zawartością. Całość posypać pokrojonym jarmużem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną, ostrą papryką i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojoną wcześniej kiełbasę chorizo. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić, wtedy ściągnąć ją z patelni i dodać do rondla z zawartością. Całość posypać pokrojonym jarmużem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną, ostrą papryką i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)