Ciasto pomarańczowe z polewą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2283
Ciasto pomarańczowe z polewą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 2 pomarańcze
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Pomarańcze umyć, osączyć z wody i podzielić na plastry. Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Następnie z białek, cukru i szczypty soli ubić sztywną pianę mikserem. Do ubitej piany dodać stopniowo po 1 żółtku, aż do wyczerpania składnika, cały czas miksując mikserem. Następnie wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wszystko zmiksować na jednolitą masę. Do gotowej masy dodać 2 pokrojone na małe kawałki pomarańcze i wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem. Jeżeli ciasto się do niego się przylepia, to należy piec je dalej, a jeżeli patyczek jest suchy, to ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy, przełożyć na tackę i przestudzić. Przygotować polewę: 2 obrane ze skóry pomarańcze przełożyć do miksera. Wsypać do nich cukier puder, wlać aromat pomarańczowy, sok cytrynowy i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Zmiksowane składniki przelać na ciasto i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów