Albondigas (zupa tortillowa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1714
Albondigas (zupa tortillowa)
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki tartego sera Cotija lub parmezanu
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • Pulpety:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 kukurydziane placki tortilli
  • 1 jajko
  • Zupa:
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 kukurydziane placki tortilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka pomidorów z puszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki.

Przygotować pulpety: czosnek obrać ze skóry i posiekać go drobno do miski. Placki tortilli pokroić w drobną kostkę i dodać do czosnku w misce. Następnie dodać do tego mięso mielone wołowe i wieprzowe i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego pieprzu i dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować ręcznie małe kulki, obtoczyć je mąką i zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni z każdej strony, po czym ściągnąć z patelni.

Przygotować zupę: dwa placki tortilli pokroić w cienkie plastry i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać mielony kminek oraz chili, dobrze wymieszać i smażyć razem przez 30 sekund. Po tym czasie wrzucić do tego pokrojoną wcześniej marchew i zalać bulionem warzywnym. Składniki w rondlu gotować na średnim ogniu. Potem wlać do tego pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić do tego zrumienione wcześniej pulpety mięsne. Wszystko gotować pod przykryciem do miękkości mięsa. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym smażone plastry tortilli na talerzu.

Gotową potrawę udekorować pokrojonym awokado i tartym serem Cotija lub parmezanem, po czym polać kwaśną śmietaną oraz posypać pokrojoną natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów