Zwierciadło malinowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3111
Składniki:
- 1 spód biszkoptowy do tortów
- 1 łyżka oleju
- Mus malinowy:
- 50 dkg mrożonych malin
- 4 żółtka
- 12 dkg cukru
- 250 ml mleka
- 1,5 łyżki żelatyny
- 60 ml likieru z czarnych porzeczek
- 250 ml śmietany kremówki
- Wierzch:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka likieru z czarnych porzeczek
- Boki czekoladowe:
- 10 dkg białej czekolady
- Do dekoracji:
- maliny
- cukier puder
- bita śmietana
Opis przygotowania:
Maliny zmiksować na gładką masę i przetrzeć przez sitko, 125 ml przecieru odłożyć. W żaroodpornej miseczce ubijać żółtka i cukier przez 5 minut na blady i gęsty krem. Mleko zagotować i stopniowo dolewać do kremu, ciągle ubijając. Miskę postawić na stojącym na małym ogniu rondlu z wodą i mieszać ok. 10 minut, aż krem trochę zgęstnieje i nie będzie spływał ze spodu łyżki. Ostudzić. żelatynę rozpuścić w 60 ml wody, po czym wmieszać ją do kremu razem z przecierem malinowym i likierem. Chłodzić ok. 1 godziny. Śmietanę ubić na pół-sztywno i wmieszać do kremu. Biszkopt ułożyć na dnie lekko natłuszczonej olejem tortownicy, polać równo kremem malinowym, chłodzić 3-4 godziny. żelatynę rozpuścić w 80 ml wody po czym wmieszać odłożony przecier malinowy i likier, wylać na mus malinowy. Chłodzić ok. 1 godziny. Blachę przykryć folią spożywczą, cienko rozsmarować na niej rozpuszczoną wcześniej czekoladę, odstawić by stężała, po czym połamać na duże kawałki. Ciasto pokroić w trójkąty, dokleić odrobiną śmietany kawałki czekolady. Całość przybrać malinami, lekko posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)