Zwierciadło malinowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3111

Składniki:

  • 1 spód biszkoptowy do tortów
  • 1 łyżka oleju
  • Mus malinowy:
  • 50 dkg mrożonych malin
  • 4 żółtka
  • 12 dkg cukru
  • 250 ml mleka
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 60 ml likieru z czarnych porzeczek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • Wierzch:
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka likieru z czarnych porzeczek
  • Boki czekoladowe:
  • 10 dkg białej czekolady
  • Do dekoracji:
  • maliny
  • cukier puder
  • bita śmietana

Opis przygotowania:

Maliny zmiksować na gładką masę i przetrzeć przez sitko, 125 ml przecieru odłożyć. W żaroodpornej miseczce ubijać żółtka i cukier przez 5 minut na blady i gęsty krem. Mleko zagotować i stopniowo dolewać do kremu, ciągle ubijając. Miskę postawić na stojącym na małym ogniu rondlu z wodą i mieszać ok. 10 minut, aż krem trochę zgęstnieje i nie będzie spływał ze spodu łyżki. Ostudzić. żelatynę rozpuścić w 60 ml wody, po czym wmieszać ją do kremu razem z przecierem malinowym i likierem. Chłodzić ok. 1 godziny. Śmietanę ubić na pół-sztywno i wmieszać do kremu. Biszkopt ułożyć na dnie lekko natłuszczonej olejem tortownicy, polać równo kremem malinowym, chłodzić 3-4 godziny. żelatynę rozpuścić w 80 ml wody po czym wmieszać odłożony przecier malinowy i likier, wylać na mus malinowy. Chłodzić ok. 1 godziny. Blachę przykryć folią spożywczą, cienko rozsmarować na niej rozpuszczoną wcześniej czekoladę, odstawić by stężała, po czym połamać na duże kawałki. Ciasto pokroić w trójkąty, dokleić odrobiną śmietany kawałki czekolady. Całość przybrać malinami, lekko posypać cukrem pudrem.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów