Racuchy malinowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2204
Składniki:
- 100 g konfitury malinowej
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać roztarte drożdże, mleko oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozgrzać olej na patelni, wyłożyć na nią ciasto łyżką, potem szybko nałożyć konfiturę malinową i ponownie na to ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem oraz wyłożyć konfiturę.
Komentarze (0)