Bezy malinowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4400
Bezy malinowe
fot. tambako (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 białka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 1/2 kostki masła
  • 0,5 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru waniliowego
  • posypka czekoladowa (wiórki)

Opis przygotowania:

Białka wlać do miski, dodać 4 łyżki cukru pudru i ubić na sztywną pianę. Kiedy piana będzie lśniąca, wsypać do niej 150 g cukru waniliowego, dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki soku malinowego i również wymieszać. Następnie wysmarować blachę do pieczenia masłem i nakładać pianę łyżką. Nałożone bezy piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 100 stopni, kontrolując, aby się nie przypaliły. Po upieczeniu można oprószyć je wiórkami z czekolady.

Bezy można również przekładać marmoladą lub powidłami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów