Zupa z melona

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2394
Zupa z melona
fot. Ambernectar 13 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 melon do 500 g
  • 100 ml wiśniówki
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka świeżej mięty
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Melona umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, po czym miąższ pokroić drobno i zmiksować mikserem. Jedną łyżkę pokrojonego melona pozostawić do posypania potrawy. Następnie zmiksowany miąższ zalać wodą, wlać do tego sok pomarańczowy, wiśniówkę, dodać tartą gałkę muszkatołową, doprawić przyprawami do smaku i zagotować na średnim ogniu. Pod koniec gotowania wlać jogurt naturalny, dodać pokrojoną drobno miętę oraz pokrojonego w kostkę melona, po czym wszystko dogotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów