Zupa z melona
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2394
Składniki:
- 1 melon do 500 g
- 100 ml wiśniówki
- 50 ml soku pomarańczowego
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka świeżej mięty
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Melona umyć, obrać ze skóry, usunąć nasiona, po czym miąższ pokroić drobno i zmiksować mikserem. Jedną łyżkę pokrojonego melona pozostawić do posypania potrawy. Następnie zmiksowany miąższ zalać wodą, wlać do tego sok pomarańczowy, wiśniówkę, dodać tartą gałkę muszkatołową, doprawić przyprawami do smaku i zagotować na średnim ogniu. Pod koniec gotowania wlać jogurt naturalny, dodać pokrojoną drobno miętę oraz pokrojonego w kostkę melona, po czym wszystko dogotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)