Sałatka warzywna z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1271
Składniki:
- 4 duże młode ziemniaki
- 4 duże pieczarki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 główka sałaty lodowej
- pęczek drobnego szczypiorku
- pieprz biały mielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, pokroić je w dużą kostkę, oprószyć szczyptą soli i dodać do sałaty na talerzu. Pieczarki obrać z błony i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, po czym oprószyć je szczyptą soli, białego pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)