Sałatka warzywna z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1271
Sałatka warzywna z pieczarkami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże młode ziemniaki
  • 4 duże pieczarki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka sałaty lodowej
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pieprz biały mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, pokroić je w dużą kostkę, oprószyć szczyptą soli i dodać do sałaty na talerzu. Pieczarki obrać z błony i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, po czym oprószyć je szczyptą soli, białego pieprzu i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów