Zupa sojowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2421
Zupa sojowa
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g zielonej soi
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 0,5 łyżki śmietany 12%
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 0,4 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Soję zalać 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojony seler, mielony kumin oraz kolendrę. Smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego namoczoną wcześniej soję z wodą, w której się moczyła i pokrojoną marchew. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać do tego pokrojone w kostkę pomidory, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Na koniec wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów