Zupa sojowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2711
Składniki:
- 400 g zielonej soi
- 2 dymki
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- 1 seler
- 0,5 łyżki śmietany 12%
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 0,4 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soję zalać 1 l wody i moczyć przez 4 godziny. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej dymki dodać pokrojony seler, mielony kumin oraz kolendrę. Smażyć przez 1 minutę. Potem dodać do tego namoczoną wcześniej soję z wodą, w której się moczyła i pokrojoną marchew. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać do tego pokrojone w kostkę pomidory, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i gotować przez 2 minuty na średnim ogniu. Na koniec wlać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)