Zupa selerowa z serem i jabłkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1440
Zupa selerowa z serem i jabłkiem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki kruszonego sera pleśniowego Roquefort
  • 1 seler
  • 1 jabłko (Jonatan)
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz seler obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Następnie składniki w rondlu zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Po ugotowaniu śmietanę zmieszać z mąką w kubku i przelać do gotowanych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, a potem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienione jabłko dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym serem Roquefort.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów