Zupa selerowa z serem i jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1656
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki kruszonego sera pleśniowego Roquefort
- 1 seler
- 1 jabłko (Jonatan)
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz seler obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Następnie składniki w rondlu zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do ich miękkości. Po ugotowaniu śmietanę zmieszać z mąką w kubku i przelać do gotowanych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować, a potem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry i lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumienione jabłko dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym serem Roquefort.
Komentarze (0)