Zupa rybna z karasia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5530
Składniki:
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 3 l wody
- 3 ziemniaki
- 3 rzodkiewki
- 2 świeże karasie do 1 kg
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 selera
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz ryby umyć i osączyć z wody. Karasie sprawić, pozbawić głów, wnętrzności i ości. Marchew, pietruszkę oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać 3 l wody, kukurydzę wraz z zalewą i dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa. Dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, włożyć do tego oczyszczone ryby w całości. Całość gotować do miękkości ryb. Następnie stopić 1 łyżkę masła na patelni, wsypać do niego mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać ją do gotowanych składników, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego natkę zielonej pietruszki, wymieszać i zagotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować pokrojoną w krążki rzodkiewką.
Komentarze (0)