Zupa rybna z karasia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5530
Zupa rybna z karasia
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 3 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 3 rzodkiewki
  • 2 świeże karasie do 1 kg
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 selera
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ryby umyć i osączyć z wody. Karasie sprawić, pozbawić głów, wnętrzności i ości. Marchew, pietruszkę oraz seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego masła w rondlu. Do zeszklonej cebuli wlać 3 l wody, kukurydzę wraz z zalewą i dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa. Dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, włożyć do tego oczyszczone ryby w całości. Całość gotować do miękkości ryb. Następnie stopić 1 łyżkę masła na patelni, wsypać do niego mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać ją do gotowanych składników, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego natkę zielonej pietruszki, wymieszać i zagotować. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować pokrojoną w krążki rzodkiewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów