Zupa rybna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2322
Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 2 marchewki
- 2 liście nori
- 2 gałązki natki zielonej pietruszki
- 1 mały seler
- 1 por
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ryżu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, rybę oraz liście nori umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Marchew pokroić w cienkie plastry. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić w talarki. Szczypiorek pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa (bez szczypiorku) przełożyć do dużego garnka. Dodać do tego pokrojone na kawałki filety z karpia, po czym wszystko zalać 1,5 l wody i gotować na średnim ogniu. W połowie gotowania całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, dokładnie wymieszać, dodać liście nori oraz gałązki natki pietruszki i gotować do miękkości wszystkich składników. Gotową zupę przelać do miski z ryżem, a całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)