Zupa piwna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2512
Składniki:
- 1 l jasnego piwa
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 laska wanilii
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1/3 szklanki słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
- masło
Opis przygotowania:
Piwo zagotować w garnku, dodać do niego cukier, otartą skórkę cytryny i utłuczoną drobno wanilię. Całość gotować przez 10 minut. Oddzielić żółtka od białek. W rondelku wymieszać śmietanę z żółtkami i 3 łyżkami gorącego piwa. Wymieszane składniki wlać do gotowanego piwa i energicznie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przelać na
talerz i posypać mielona papryką.
talerz i posypać mielona papryką.
Komentarze (0)