Pizza piwna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2264
Składniki:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 dojrzale pomidory
- 2 zielone papryki
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- pęczek rukoli
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki jasnego piwa
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w plastry. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: piwo przelać do rondla, postawić je na małym ogniu, podgrzać do temperatury 30°C i ściągnąć z ognia. Do podgrzanego piwa dodać drożdże, wsypać cukier i dokładnie razem rozetrzeć. Roztarte składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać oliwę z oliwek, roztarte drożdże i zagnieść ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką, rozgnieść na grubość 7mm i przełożyć na blachę do pieczenia. Po czym całość wysmarować koncentratem pomidorowym, dodać do tego pokrojone pomidory, cebulę, paprykę i orzeszki pinii.
Wszystko posypać suszonym oregano, rukolą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: piwo przelać do rondla, postawić je na małym ogniu, podgrzać do temperatury 30°C i ściągnąć z ognia. Do podgrzanego piwa dodać drożdże, wsypać cukier i dokładnie razem rozetrzeć. Roztarte składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać oliwę z oliwek, roztarte drożdże i zagnieść ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką, rozgnieść na grubość 7mm i przełożyć na blachę do pieczenia. Po czym całość wysmarować koncentratem pomidorowym, dodać do tego pokrojone pomidory, cebulę, paprykę i orzeszki pinii.
Wszystko posypać suszonym oregano, rukolą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)