Zupa musztardowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1400
Składniki:
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 l wody
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tartego sera Gruyere
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 kostka bulionowa
- 1 zielona papryka chili
- 1 bagietka
- natka kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bagietkę pokroić w cienkie kromki, przełożyć je na blachę do pieczenia i wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Po tym czasie bagietki wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę kolendry posiekać drobno. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, oprószyć ją szczypta soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem wlać do tego 1 l wody, dodać kostkę bulionową, tarty ser Gruyere i musztardę. Całość dokładnie roztrzepać trzepaczką i zagotować. Z zagotowanego wywaru odlać 3 łyżki do kubka, rozmieszać go z mąką kukurydzianą oraz śmietaną i z powrotem przelać do gotowanych składników. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę posypać posiekana kolendrą i podawać z bagietką.
Komentarze (0)