Zupa musztardowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1781
Składniki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 papryczki chili
- 1 l wody
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Papryczkę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Papryczkę pokroić w drobną kostkę, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund. Potem ściągnąć z ognia. Szczypiorek pokroić na drobne kawałki. Następnie zagotować 1 l wody. Na gotujący się wrzątek dodać śmietanę, musztardę oraz tarty parmezan i zmniejszyć ogień na średni. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać mąkę kukurydzianą i mieszać do czasu, aż zupa zgęstnieje. Wtedy doprawić ją pieprzem i solą do smaku, ściągnąć z ognia i przelać do naczynia. Dodać do tego mieloną oraz smażoną paprykę i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)