Piramida migdałowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2487
Składniki:
- 100 dag mąki
- 45 dag migdałów
- 45 dag cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
- 1 łyżeczka oleju migdałowego
- olej
- Na lukier:
- 30 dag cukru
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 3 łyżki spirytusu lub wódki
- 2 łyżki soku z cytryny
Opis przygotowania:
Migdały obrać ze skórki i drobno utłuc. Dodać do nich cukier, mąkę, trzy białka i olej migdałowy. Całość zagnieść i wyrobić ciasto. Do ciasta dodać jeszcze jedno białko i nadal wyrabiać przez kilka minut. Wyrobione zwinąć w kule, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ręce wysmarować olejem i odrywając kawałki ciasta formować z nich okrągłe krążki, zaczynając od największego, a każdy kolejny powinien być mniejszy. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Blachę wysmarować masłem i ułożyć na niej krążki ciasta. Całość włożyć do piekarnika i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować lukier. Cukier puder zmieszać z mlekiem, spirytusem lub wódką, sokiem z cytryny i dobrze utrzeć przez kilkanaście minut. Gotowym polać krążki i ułożyć z nich piramidę. Krążki można pospinać ozdobnymi patyczkami dla wzmocnienia piramidy.
Komentarze (0)