Zupa Manchow

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3121
Zupa Manchow
fot. SohanDsouza (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 20 g żółtej fasolki szparagowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pieczarki
  • 2 liście włoskiej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę chili pozbawić nasion i drobno posiekać. Liście kapusty włoskiej pokroić na kawałki. Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski. Dymkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojony imbir, papryczkę chili, pokrojone pieczarki i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie całość zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym, dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania odlać 3 łyżki z gotowanego bulionu do kubka, rozmieszać go z mąką kukurydzianą i przelać do gotowanej zupy. Wszystko doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), wymieszać i szybko zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać obficie pokrojoną natką zielonej pietruszki i szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów