Conchiglioni z serem i szpinakiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2163
Conchiglioni z serem i szpinakiem
fot. topquark22 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 300 g sera ricotta
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Szpinak oraz szczypiorek dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie oba składniki pokroić drobno, ale każdy z osobna, po czym rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, pod przykryciem. Usmażony ściągnąć z ognia i wymieszać z serem ricotta. Wymieszanymi składnikami nadziać ugotowane wcześniej muszle makaronu i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej szczypiorek i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, wsypać bułkę tartą i mieloną paprykę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane ściągnąć z ognia i wyłożyć na makaron.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów