Conchiglioni z serem i szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2410
Składniki:
- 500 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
- 300 g sera ricotta
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
- pęczek drobnego szczypiorku
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Szpinak oraz szczypiorek dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie oba składniki pokroić drobno, ale każdy z osobna, po czym rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, pod przykryciem. Usmażony ściągnąć z ognia i wymieszać z serem ricotta. Wymieszanymi składnikami nadziać ugotowane wcześniej muszle makaronu i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej szczypiorek i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, wsypać bułkę tartą i mieloną paprykę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane ściągnąć z ognia i wyłożyć na makaron.
Komentarze (0)