Zupa dyniowo-fasolowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1023
Zupa dyniowo-fasolowa
fot. Le living and co. / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 400 g miąższu z dyni
  • 200 g fasoli Jaś
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Maggi do smaku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i razem z miąższem z dyni pokroić w kostkę. Następnie fasolę przełożyć do rondla, zalać ją wodą 800 ml wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić (wody z gotowania nie wylewać). Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej marchew i miąższ z dyni. Całość zalać wodą z ugotowanej fasoli (jeżeli by wody będzie za mało, należy dolać do tego 1 szklankę przegotowanej wody), wsypać do tego suszony majeranek i gotować do czasu, aż dynia zmięknie. Wtedy składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać ugotowaną fasolę, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów