Zupa dyniowo-fasolowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1111
Składniki:
- 800 ml wody
- 400 g miąższu z dyni
- 200 g fasoli Jaś
- 2 łyżki oleju
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz
- przyprawa Maggi do smaku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i razem z miąższem z dyni pokroić w kostkę. Następnie fasolę przełożyć do rondla, zalać ją wodą 800 ml wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić (wody z gotowania nie wylewać). Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej marchew i miąższ z dyni. Całość zalać wodą z ugotowanej fasoli (jeżeli by wody będzie za mało, należy dolać do tego 1 szklankę przegotowanej wody), wsypać do tego suszony majeranek i gotować do czasu, aż dynia zmięknie. Wtedy składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać ugotowaną fasolę, dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko udekorować natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)