Ziemniaki na słodko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2930

Składniki:

  • 75 dkg małych ziemniaków
  • 5 dkg margaryny
  • 6 dkg cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dobrze umyć, wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i przepłukać zimna wodą. Następnie osączyć z wody i schłodzić w lodówce przez 20 minut. Wsypać cukier do rondla i cały czas mieszając na małym ogniu przyrumienić go. Do zrumienionego cukru dodać margarynę i dobrze wymieszać. Wyciągnąć ziemniaki z lodówki i wrzucić je do margaryny z cukrem. Całość smażyć i równomiernie obtaczać ziemniaki, aby dobrze pokryły się syropem. Gotowe ziemniaki powinny wyglądać błyszczące i lekko przyrumienione. Podawać na gorąco i do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs.

0 komenatrzy

Podobne przepisy