Ziemniaki na słodko
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5873
Składniki:
- 75 dkg małych ziemniaków
- 5 dkg margaryny
- 6 dkg cukru
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dobrze umyć, wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i przepłukać zimna wodą. Następnie osączyć z wody i schłodzić w lodówce przez 20 minut. Wsypać cukier do rondla i cały czas mieszając na małym ogniu przyrumienić go. Do zrumienionego cukru dodać margarynę i dobrze wymieszać. Wyciągnąć ziemniaki z lodówki i wrzucić je do margaryny z cukrem. Całość smażyć i równomiernie obtaczać ziemniaki, aby dobrze pokryły się syropem. Gotowe ziemniaki powinny wyglądać błyszczące i lekko przyrumienione. Podawać na gorąco i do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs.
Komentarze (1)
Przepis nierzetelnie napisany. Nikt tego nie zje. Ziemniaki mają niezwykły potencjał jeśli chodzi o przygotowanie je na sposób słodki. Do słodkiego posiłku takie ziemniaki się nie nadadzą. Dziękuję i pozdrawiam.