Zawijaniec kaszubski z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3692
Zawijaniec kaszubski z ziemniakami
fot. nvarchar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • Zawijańce:
  • 300 g schabu wieprzowego bez kości
  • 200 g szynki wędzonej
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 cebule
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Mąkę pszenną przesypać na talerz.

Przygotować zawijańce: schab pokroić na porcje i rozbić go tłuczkiem. Rozbity oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Szynkę wędzoną pokroić w podłużne cienkie plastry i nałożyć je na rozbite wcześniej mięso. Ogórki kiszone pokroić w podłużne plastry i dodać do składników. Cebule obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Wszystko zawinąć w rulony, po czym spiąć prętami do szaszłyków i obtoczyć w mące. Obtoczone składniki przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i lekko je przyrumienić z każdej strony. Następnie zalać je bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z bulionu i dodać do ziemniaków na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów