Zawijaniec kaszubski z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4225
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- Zawijańce:
- 300 g schabu wieprzowego bez kości
- 200 g szynki wędzonej
- 3 kiszone ogórki
- 2 cebule
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Mąkę pszenną przesypać na talerz.
Przygotować zawijańce: schab pokroić na porcje i rozbić go tłuczkiem. Rozbity oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Szynkę wędzoną pokroić w podłużne cienkie plastry i nałożyć je na rozbite wcześniej mięso. Ogórki kiszone pokroić w podłużne plastry i dodać do składników. Cebule obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Wszystko zawinąć w rulony, po czym spiąć prętami do szaszłyków i obtoczyć w mące. Obtoczone składniki przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i lekko je przyrumienić z każdej strony. Następnie zalać je bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z bulionu i dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować zawijańce: schab pokroić na porcje i rozbić go tłuczkiem. Rozbity oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Szynkę wędzoną pokroić w podłużne cienkie plastry i nałożyć je na rozbite wcześniej mięso. Ogórki kiszone pokroić w podłużne plastry i dodać do składników. Cebule obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Wszystko zawinąć w rulony, po czym spiąć prętami do szaszłyków i obtoczyć w mące. Obtoczone składniki przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i lekko je przyrumienić z każdej strony. Następnie zalać je bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z bulionu i dodać do ziemniaków na talerzu.
Komentarze (0)