Zupa z karczochów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3627
Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 karczochy
- 2 ziemniaki
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Karczochy pokroić na drobne kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, przełożyć do garnka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać masło i rozpuścić. Następnie wlać do tego 1 l bulionu warzywnego, dodać pokrojone ziemniaki i karczochy, doprawić pieprzem, solą, tartą gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Potem całość ściągnąć z ognia, wlać do zupy śmietanę, wszystko zmiksować mikserem, po czym przelać do naczynia i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)