Zapiekanka warzywna z batatów, ziemniaków i cukinii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 738
Składniki:
- 4 bataty
- 4 duże ziemniaki
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki startego sera Gouda
- 1 szklanka mleka 2%
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki oraz bataty obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cukinię również pokroić w cienkie plastry. Brytfankę wysmarować masłem i ułożyć w niej pokrojone wcześniej ziemniaki, bataty oraz cukinię. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać tarty ser Gouda, szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu przelać to na warzywa w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)