Zapiekanka warzywna z batatów, ziemniaków i cukinii

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 520
Zapiekanka warzywna z batatów, ziemniaków i cukinii
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 bataty
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego sera Gouda
  • 1 szklanka mleka 2%
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki oraz bataty obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cukinię również pokroić w cienkie plastry. Brytfankę wysmarować masłem i ułożyć w niej pokrojone wcześniej ziemniaki, bataty oraz cukinię. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać tarty ser Gouda, szczyptą soli oraz pieprzu i rozmieszać widelcem. Po rozmieszaniu przelać to na warzywa w brytfance. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów