Zapiekanka z dyni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3230
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni
- 200 g migdałów
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka esencji waniliowej
Opis przygotowania:
Dynię pokroić na kawałki, zalać do połowy wodą i zagotować przez 5 minut, następnie odcedzić i zmiksować. Migdały sparzyć na patelni bez tłuszczu, obrać ze skóry i utłuc drobno. Jajka roztrzepać z mlekiem i cukrem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, przełożyć do niego dynię, dodać mąkę i zalać roztrzepanymi jajkami. Wlać esencję waniliową. Całość przemieszać, posypać wierzch migdałami, wstawić do piekarnika o temperaturze 145 stopni i zapiekać przez 40 minut. Gotową zapiekankę podajemy na gorąco.
Komentarze (0)