Zapiekanka z dyni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2672
Zapiekanka  z dyni
fot. WxMom / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni
  • 200 g migdałów
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Opis przygotowania:

Dynię pokroić na kawałki, zalać do połowy wodą i zagotować przez 5 minut, następnie odcedzić i zmiksować. Migdały sparzyć na patelni bez tłuszczu, obrać ze skóry i utłuc drobno. Jajka roztrzepać z mlekiem i cukrem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, przełożyć do niego dynię, dodać mąkę i zalać roztrzepanymi jajkami. Wlać esencję waniliową. Całość przemieszać, posypać wierzch migdałami, wstawić do piekarnika o temperaturze 145 stopni i zapiekać przez 40 minut. Gotową zapiekankę podajemy na gorąco.

0 komenatrzy

Podobne przepisy