Pizza makaronowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1878
Składniki:
- 2 szklanki makaronu rurki
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu tabasco
- 1 cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Makaron przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ja na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowany wcześniej makaron, posypać go bułką tartą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie i rozgnieść je na grubość 0,7 mm na blasze do pieczenia.
Na rozgniecione ciasto nałożyć usmażony makaron z cebulą i całość posypać tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na rumiany kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika przełożyć na talerz i polać sosem tabasco.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie i rozgnieść je na grubość 0,7 mm na blasze do pieczenia.
Na rozgniecione ciasto nałożyć usmażony makaron z cebulą i całość posypać tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na rumiany kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika przełożyć na talerz i polać sosem tabasco.
Komentarze (0)