Pizza makaronowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1553
Pizza makaronowa
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu rurki
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu tabasco
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Makaron przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ja na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowany wcześniej makaron, posypać go bułką tartą, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek, ponownie wyrobić ręcznie i rozgnieść je na grubość 0,7 mm na blasze do pieczenia.

Na rozgniecione ciasto nałożyć usmażony makaron z cebulą i całość posypać tartym serem Gouda. Wszystko wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na rumiany kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika przełożyć na talerz i polać sosem tabasco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów